Автори

Aвтор:
Kнига:

 
Меѓународен поетски фестивал Литературни искри
Езоп Басни
Софокле Антигона
 
Македонско друштво „Илинден“ - Тирана Македонците во Република Албанија и Македонското друштво „Илинден"
Клуб на писатели „Коста Солев Рацин” - ВелесВелешки поетски пулсирања 2015
Horatio Alger JrThe Store Boy
Harriet Beecher StoweUncle Tom’s Cabin
Lewis CarrollAlice in Wonderland
Hans Christian AndersenAndersen’s Fairy Tales
Charles DickensA Christmas Carol
Jack LondonThe Call of the Wild
James Matthew BarriePeter Pan
Robert Michael BallantyneMy Doggie and I
Oscar WildeThe Happy Prince and Other Tales
xxx xxx 
Ѓорѓи АбаџиевТабакерата
Балканските војни и Македонија
Изгрев
Арамиско гнездо
Пустина
Тони АврамовЕнгеле Бенгеле
Непознат АвторНов Завет
Стар Завет
Без авторБолен Дојчин
Гилгамеш
Македонски народни песни
Запознавање со Библијата
Centenaire de la première guerre mondiale LE FRONT D’ORIENT
Фронтот и местата на сеќавање во Република Македонија
Fronti i lindjes vendet përkujtimore në maqedoni
Le front d’orient
Група авториЏебна историја на македонскиот народ
Творечка ризница
Панонски легенди
Весела дружина
Распеано славејче
Песнички за душа
Историја на Македонскиот народ
Зошто ја сакам Македонија
Христо Чернопеев
Македонска лирика
Георги Кулишев
Симфонија на срцето
Грчко-Југословенска Федерација
Прошетка низ азбуката
Детски шепот
Животот е бајка
Палаво детство
Мали клинци
Животот е бајка втор дел
Симфонија на срцето 5
Божиќна антологија II
На Велигден Христос воскресна
Востанијата во Македонија
Литературни Искри во Гостивар
Итар Пејо II
Антологија на македонската книжевност од IX до XXI век
Антологија на македонската книжевност во XIX век
Божиќна антологија
Мали ѕвездички
Едгар Алан ПоГарванот
Александар АлексовХраната е љубов
Малиот Воин
Прашинки на душа
Жонглирање со души
Крадец на воздишки
Ангел со скршени крилја
Те љубам - Тоа е вистината
Траги од љубов
Наташа АлексовскаПосилна од судбината
Трепетот на душата
Танц од воздишки
Гласот
Андријана АлексовскаНејзиното враќање
Нада АлексоскаПод сенката на брезата
Веле АлексоскиВо одбрана на македонскиот идентитет
Адријана АнаниеваСрце на тротоарот
Елена АнгеловскаЉубовта на Одеса
Ханс Кристијан АндерсенСказни
Грдото пајче
Стојан АндовКој пат ќе го фатиме 2008
Кој пат ќе го фатиме 2009
Николина Андова ШоповаВолшебната комета
Сашко АндоновРазговор со совеста
Иван Андреевич КриловБасни
Јасна АндреевскаПламени
Малото моливче
Горан АнчевскиСветлина во зеницата
Вечен огин
Душата на цветот
Горјан АревскиЦрно пораѓање
Блаже АризановЧовекот после мостот
Маја АрминовскаДева Марија и по втор пат искушена
Откровение на моето отелотворение
Најголемото искушение на Дева Марија
Мудрости на животот
Душа раслечена врз хартија
Sвонец на душата
Кротка плачлива гулабица
Самоодбрана на душата
Пеплосана
Песни за деца
Сонот на малата пеперутка
Во центарот на мојата душа
Тивко се палат розите
Третото што нè спојува
Гласот на еден ангел
Скршена вистина за една птица
Прозни молитви
Мелени бисери
Ана АрнаудоваГнев
Стојан АрсиќПоследната алка
Крстопат на умот
Раскрилени пораки
Ќорсокак
Гласот на потсвеста
Грст љубов
Лила АрсоваПриказни крај Воденичните камења
Сончевата трпеза
Свете растеш ли ко дете
Адријан АрсовскиПарасурди
Сања АтанасовскаТапија од животот
Инџи АхмедBenim içimdeki öteki ben
Во мене другата јас
Стефанија АцевскаАнастасија
Виолета АчкоскаСлавејко Арсов
Георги Баждаров
Марија БакиевскаПушти ги нека зборуваат
Елизабета БаковскаНа пат кон Дамаск
Ивана БалтовскаНеискажаните зборови
Катерина БатаклиеваМижитатара
Жан Батист Поклен МолиерТартиф
Димитар БашевскиБунар
Братот
Мајсторот
Прозорци
Круг
Жозеф БедјеТристан и Изолда
Бенита БелешковаНадвор од наша контрола
Ирена БелешковскаТопли одрони
Адна БилаловиќНемата принцеза
Nijema princeza
Крсте БитоскиСолунските атентати 1903
Вера БлагојевиќДедо Мраз и кај нас
Љубов и страв
Лузни
Растурената азбука
Возот на животот
Поколенија
Инсомнија
Аница БлажевскаЖега
Елена БогдановскаСонувалка
Димитар БогоевскиПесни
Шарл БодлерЦвеќињата на злото
Јасмина БојковскаФиктивни запознавања и разделби
Генади БолиновскиАкрослов
Растење
Јас и песната
Лирски трепети
Игра на прозорец
Мите сонува
Лузни на заборавот
Триптихон
Теодора БоцевскаЉубовна дестинација
Чувар на моето срце
Јован БошковскиБегалци
Румена БужаровскаЧкртки
Алекс БукарскиЛуѓе на кои не им се отвора падобранот
Никола ВапцаровДеветтиот бран
Моторни песни
Николај Василевич ГогољРевизор
Ана ВасилевскаДискретниот шарм на македонскиот филм
Александра ВелиноваОд дното на душата
Елена ВелјановскаКурвите на ѓаволот
Дејан ВелкоскиГрабежот
Последниот македонски хакер
Виктор ВенецЗоки Коки
Жил ВернДваесет илјади милји под морето
Пат околу светот за 80 дена
Видое ВидичевскиВие
Јохан Волфганг ГетеСтрадањата на младиот Вертер
Петру ВулканВлаинката
Соња ГавриловаНадеж
Ева ГеоргиеваОд Марс до Март
Бистра ГеоргиеваПриказна за Ото, Ото и Ото
Оливија ГеоргиевскаРаѓање пена
Ташко ГеоргиевскиЦрно семе
Сотир ГеоргиевскиПреведена тишина
Прашина и песок
Јована ГерасимовскаЧекајќи го Супермен
Лепа Гештаковска 
Аполон ГилевскиСонот на жолтата пеперуга
Паскал ГилевскиАнгели на прогонството
Скомраз
Џорџ Гордон БајронСтранствувањето на Чајлд Харолд
Максим ГоркиРаскази
Гордана Гоце БалескаТрепери срцето мое
Маја ГоческаТивки осцилации
Имен
Косара ГочковаСончев рид
Томислав ГошевскиКако против кармата изиграв нерешено во гости
Браќа ГримСнежана
Сказни
Жарко ГрнчаревскиSидот
Симона Груевска МаџоскаТажното змејче
Зоран Груески21
41
Петко ДабескиСноп параболи
Четврта координата
Елеонски каприча
Шумот на нечујното
Чувари на калето
Каприча за лира и гајде
Слободен удар
Невестински ковчег
Третиот потег
Надвор од опитот
Параболи
Лидија ДавидовскаВо името на спекулацијата
Non exitus
Тенки патеки
Ристо ДавчевскиРастумбана дивина
Сонети за мама
Авантурите на Дедо Мраз
Кралемарковци
Оноре де БалзакШагринска кожа
Жан де ЛафонтенБасни
Антоан де Сент ЕгзипериМалиот принц
Даниел ДефоРобинзон Крусо
Чарлс ДикенсОливер Твист
Василе ДимескиСедмиот ден
Катерина Димитриевска - АрсеновскаУкраден простор
Наташа Димитриевска КривошеевЛаса
Девојко мала
Илко ДимитриескиПатешествие
Охридска идила
Аксиј
Астеропај
Тасот на спасот
Василка ДимитровскаАрхеолошки дневник
Љупчо ДимитровскиБезбели, на небо ветер фрла длабок здив
 
Биљана ДимкоДами и господа гологлави
Лидија ДимковскаИдеална тежина
рН неутрална за животот и смртта
Нобел против Нобел
Филип ДимкоскиБожилак на исконот
Александар Димовски 
Петре ДимовскиИзгубен пат
Потрага по корените
Свртени огледала
Лилјана ДирјанТешка свила
Жива мера
Александра ДоневаОсумнаесет рози за твоите години
Оливера ДоневскаЖената со скршено крило
Битолчанката
Сама до врвот
Цутот на црешите
Константин ДораковскиШушулеменко
Златниот часовник што го запре времето
Оливера ДоцевскаИлузија за сон
Портокалова
Филип ДракалскиЕго
Симон ДракулАпостол војводата
Жедна месечина
Белата долина
Студии за македонското историско минато
Кобно место
Полноќна чета
Раскази
Ратко ДуевЅевс и Дионис
Музиката во микенскиот свет и Хомер
Дејан ДуковскиЕдночинки
Балканска 3а-II
Силјан штркот шанца
Буре барут
Последниот балкански вампир
Џинот и седумте џуџиња
Балканот не е мртов
Изгубени Германци
Утерус
Друга страна
Дракула
Празен град
ММЕ
Душка Дуња ГиевскаТраги во бестрага
Зорица ЃеорѓиевскаЖивотот од една слива
Седум години
Реката Колумбија
Семејството
Христина ЃоргиевскаCheck in
Ванчо ЃорѓиевАндон Јанев - Ќосето
Анастас Лозанчев
Трајко Китанчев
Апостол Петков
Александра ЃорѓиеваЉубов на прв поглед
А сите го сакаа
Славе Ѓорѓо ДимоскиМерач на зборовите
Студен порив
Предмети и аргументи
Последните ракописи
Форми на страста
Спореден пат
Темно место
Проект
Гравири
Богомил ЃузелАлхемиска ружа
Медовина
Мироносници
Пимен ЕвропскиШто напишав, напишав
Хајди ЕлзесерБелиот јоргован
Акиле ЕминоваТанцот на душата
Аманет
Готхолд Ефраим ЛесингБасни
Миа ЕфремоваШолја со млеко и морал
Очен Капак
Наде ЕфремоваРаѓањето на песната
Никола ЖежовВасил Чакаларов
Мише Развигоров
Рајко ЖинзифовКрвава Кошула
Песни
Неџати ЗекиријаОрхан
Мануела ЗлатковаМи падна ѕвездата од чело
Ивана Иванова КангоПатот до ѕвездите
Ќерката на РА
Читај ми ги мислите
Знаеш ли да љубиш
Срѓан ИвановиќКрвава уметност
Србо ИвановскиМаѓепсан патник
Елена
Посегање по чудесното
Синот
Жената на белогардеецот
Желките од рајската градина
Летот на Загорка Пеперутката
Мартин Нуната
Црниот камен
Јовица ИвановскиЗошто мене ваков џигер
Три напред три назад
Васил ИвановскиЗошто ние Македонците сме одделна нација
Виктор ИгоГаврош
Вања Изова ВелеваЖената и каменот
Бездна угоре
Плач во кутија
Јован ИлиескиКругот на животот
Никола ИлијовскиВрати во времето
Даниела ИлијоскаСталагмитска солза
Во душата на немиот свет
Васил ИљоскиОкрвавен камен
Млади синови
Свадба
Бегалка
Чест
Чорбаџи Теодос
Илина ЈакимовскаБендот на Петко
Сонце во тегла
Најважната игра
Душица Јакимовска - Димовска 
Јована ЈаневскаМалата музичка кутија
Дете на болнички круг
Записи
Славко ЈаневскиДве Марии
Горчливи легенди
Тврдоглави
Омарнини
Шеќерна приказна
Забранета одаја
Кловнови и луѓе
Пупи Паф во Шумшул град
Сенката на Карамба Барамба
Најголемиот континент
Улица
Месечар
Пупи Паф
Милиони џинои
Песни
Оковано јаболко
Симеон ЈанковБезимена
Андреј ЈанковЈазикот на срцето
Анде Јанков 
Горан ЈанкуловскиДвоглед
Проклетници
Стихија
Бог да ги бие кучињата касапски
Родна ЈанчеваДетето со променет идентитет
На брегот на Еуфрат
Неспокој
Тихомир ЈанчовскиОбични зборови
Ристо ЈачевВакафска земја
Белиот светец
Редење на времето
Помнам
Јаков
Синот на свештеникот
Кукла
Вечерни ветрови
Лидија ЈеремиќДарагаја
Низ танцот на љубовта
Лулка на срцето
Чудотворен колаж
Дали епопеја за болката
Илија ЈовановСамо мој став
За љубовта, животот и татковината
Разговор со љубовта
Мила ЈовановиќŠah - mat, ljubavi moja - Gigantea i Krompir
Шах - мат љубов моја - Гигантеа и Компирот
Јован Јовановиќ - ЗмајПесни
Далибор ЈовановскиЉубомир Милетич
Мето ЈовановскиЛуман арамијата
Будалетинки
Продавница за љубопитните
Балканска книга на умрените
Крстот камбаната знамето
Човекот во сина облека
Сечко Секула
Писма до саканата
Земја и тегоба
Раскази
Зборовник по брајчински
Симона ЈованоскаБесконечни луѓе
Јас, другите
Божидар ЈовиќНаставникот е носител на промените
Расцутување
Белата бреза
Младите и демократијата
Современо училиште
Животна посветеност
Исконски дарувања
Извори во животот
Созвучност на ехото
Ненад ЈолдескиШтамата на Енхалон
Иле ЈордановСлободен балон
Весна Јордановска ТасевскаПесни за три времиња
Ленче Јордеска - РистескаЛузни во животот
Коичиро ЈошидаБудизам за денешно време
Тројната Лотос Сутра
Водич кон Лотос Сутрата
Ванче КамчевНемир
Ацо КарамановПесни
Игор КаранфиловскиЖив сон, убав цвет!
Емилија КарафилоскаТочка на агонија
Зоран КардулаБеше еднаш една убава земја на брдовитиот Балкан
Луис КаролАлиса во земјата на чудата
Иван КатарџиевМакедонската политичка емиграција по втората светска војна
Трајче КацаровКалендар за годините што поминале
Татко и отец
Срѓан КеримНеоткриен свет
Потрага по подобар свет
Ана КечанСамрак, зора
Ден, ноќ
Никола КирковПатувања
Јане КировОдблесокот во нејзините очи
Никола Киров МајскиЛимон и јајца
Ленче КитановаПриказни на една младост
На заминување
Виолета КлинчароваКрик и душа
Панче КовачовскиИмагинариум
Цветанка КолеваЛадно кафе
Карло КолодиПинокио
Блаже КонескиГладна кокошка просо сонуе
Од борбата
Песни
Љубен КонескиПоследниот аманет на Пандора Ничота
Константин КонстантеАјдутите од Пинд
Пјер КорнејСид
Вероника КостадиноваЗборот во тесен чевел
Ѓургица КостадиновскаСказните на романтичните патници
Злосторство и вазна
Зоран КостескиЧудесната Белица
Волшебен сон
Кристина Костовска 
Гордана КоцеваПриказни од животот
Песната на душата
Верче КоцеваМалата бела зграда
Огнен КоцевскиЧетирите реки на Мишима
Јордан КоцевскиПрозорецот
Соња КрамарскаКонфликтот 2001
Ристо КрлеПарите се отепувачка
Милиони маченици
Антица
Јулија КрстевскаМолчаливи грутки
Незбиднини
Кристина КрстевскаРанета птица
Христијан КрстевскиАлтер его
Придушен сјај
Заробениот крал
Заблуда
Дејан КрстескиЛуѓе без лице
Поглед кон небото
Јоаким КрчовскиСлово исказаное заради умирание
Избор
Александар КујунџискиГулаби над Фуџи
Гнездо од бетон
Жарко КујунџискиЕндрју, љубов и други непогоди
Трета врата
Девиците од исток сонуваат секс и/ли љубов
13
Ристо ЛазаровСветилничар
Сонот на коалата
Кревалка
Ситночекорка
Среде
Ноќна птица во паркот
Одвајнадежна
Грозен кикот
Капки кисела вистина
Јана
Точка на вриење
Лазар ЛазаровМакедонија во француската политика на Балканот 1944-1957
Ермис ЛафазановскиБлагородник
Кога во Скопје ги беа измислиле чадорите
Опишувач
Дарко ЛешоскиТурбо дионис
Милош ЛиндроОсновите на небото
Игор ЛозаноскиЌе биде подобро
Така дуваше ветерот-Барок и романтизам
Црната жена
Едноок
Нецензурирана
Старата љубов
Плодовите на минатото
Џек ЛондонПовикот на дивината
Маја ЛостоваНеправда
Роберт Луис СтивенсонОстровот со скриеното богатство
Ѓорѓи ЛумбуровскиСудбини
Тит Макциум ПлаутСкржавец
Гордана МалешевиќДо последниот здив
Do poslednjeg daha
Марија МарковскаБарајќи се себеси
Песни од моето срце
Марија МарковскаРајска љубов
Виолинистката и ветеринарот
Стефан МарковскиСиво сјаат вселените
Продавачот на ветар и магла и други приказни
Еднонасочно
За некои спомени од онаа некогашност
In Nomine
Венко МарковскиРобии
Народни бигори
На исток
Огинот
Марта МаркоскаСите притоки се слеваат во моето корито
Вител во Витлеем
Хипер Хипотези
Александар МаркоскиЧовекот кој стана феникс
Трајан МартиноскиГоворот на цвеќето
Петнаесет пеења за карванот на цвеќето на мирот
Јована МатевскаПисмата во библиотеката
Тамбовските снегови
Матеја МатевскиДождови
Липа
Мртвица
Завевање
Елегии за тебе
Никола МаџировИзбор поезија
Преместен камен
Кристина МерклерГорчливи години
Џејмс Метју БариПетар Пан
Томе МешковскиЛошиот пат
Марина МијаковскаПсихоаналитичка алхемија од страсти
Трајан Мијалчев3000 километри до саканата
Животно патешествие на фамилијата Мијалчеви
Константин МиладиновПесни
Браќа МиладиновциЗборникот на Миладиновци
Миланчо МиленкоскиV.I.T.R.I.O.L.
Ленче МилошевскаТри жени во три слики
Блаже МиневскиТребаше да се сликаме пред да се замразиме
Вистински настан
Сезона на глуварките
Михајло МиноскиМинчо Фотев и НОД на македонскиот народ од егејска Македонија (1941-1949)
Ѓорче Петров
Пере Тошев
Петар Ацев
Јован МиноскиАлександрија
Грст дожденица
Бистрица МиркуловскаНиз песна да ти кажам
Сонувалка сум
Цвеќе на мирот
Нишан ти пратив
Цвеќенца
Запрено време
Лапидариум
Градинче
Молика пелистерска
Клучарчиња
Тополите на крајот од дедовата ливада
Далечни проблесоци
Милчо МисоскиЧекајќи го ангелот
Записки
Викторија МитевскаПесни за мали и големи
Николинка МитреваОти Авертим
Дарко МитревскиБед инглиш
Славица МитровскаДајре на судбината
Зоран МихајловКол(ум)нарница
Анимална анимација
Доживувањата на војникот Митре
Мали сказни не баш мазни
Мисловник
Јагода Михајловска ГеоргиеваЈас - момчето молња
Игбал, мојата тајна
Драги МихајловскиРаскази од шести кат
Мојот Скендербеј
Горан МихајловскиСакам да кажам 1993
Сакам да кажам 1999
Сакам да кажам 2000
Сакам да кажам 1991
Сакам да кажам 1992
Сакам да кажам 1998
Сакам да кажам 2003
Сакам да кажам 1996
Сакам да кажам 2005
Сакам да кажам 2004
Сакам да кажам 1994
Сакам да кажам 1995
Сакам да кажам 2002
Сакам да кажам 2006
Сакам да кажам 2007
Сакам да кажам 2009
Сакам да кажам 2008
Сакам да кажам 2010
Ана МихајлоскаРесторанот на Кормораните
Маја МојсоваСе смееме низ разговорите на ѕвездите
Внесување
Потоци. Стапки
Васил МукаетовТи реков, ми рече
Поглед со двоглед
Ај погоди
Да нацртаме другар
Кој кого расте... Пораснавме сите
Ние, дома...
По зелени раеви - слезови и чаеви
Што е, што не е
Децата можат сè
Драгица НајческаПеперуга со натопени крилја
Крстопати
Необјавени раскази
Раскази за деца
Друга мајка
Омраза - длабоко
Доживотна јамка
Неспокој
Вратете ми го сонот
Петре НаковскиИ каменот е земја
Постела на чемерните
Големата удолница
На пат со времето
Големата измама
Калина
Сашко НасевПрирачник за самоуништување
Магдо љубов моја
Грев или шприцер
Чија си
Коста е наш
Така било пишано
Либрето Вагнер
Иле НаумовБоемска рапсодија во црно
Маринко НаумовКромијански приказни
Наталија НаумовскаЗаписите за Џозефина
Приказни за добра ноќ
Љубовни звуци и поетски шепотења
Патувањата на големиот ветер
Тајната на одаите
Олга НаумовскаПоетски блесок
Љубовни акорди
Фросина НаумовскаНиска латентна револуција
Егзодус
Лазо НаумовскиГо сакате ли Дебиси
До пеколот и назад
Поштенска картичка од Шангај
Од новинарскиот бележник
Наташа НаумоскаБожествени капки роса
Петтото годишно време
Азбучен именик
Моменти
Нарцисоидниот нарцис
Цел живот една љубов
Утра што се смеат
На Крчин за Преображение
Пречистански стихословија Книга прва
Пречистански стихословија Книга втора
Пречистански стихословија Книга трета
Пречистански стихословија Книга четврта
Пречистански стихословија Книга петта
Антологија на мојата болка
Хипокризија
Via Dolorosa
Страсната седмица низ песнички за деца
На Крчин за Преображение 2
Коле НеделковскиПесни
Миле НеделкоскиПотковица на смртта и надежта
Еротикон
Пандур
Никјо НиваноПобогат живот
Ванчо НиколескиМое село
Волшебното самарче
Мице
Гоце Делчев
Правдољуб НиколиќЖивот посветен на музиката
Јордан НиколовИграчките на Др. Бре
Валентина НиколоваКафе на босански начин
Оливера НиколоваЗбогум, Вано, Ванке...
Соња НиколоваМетодија Шаторов-Шарло
Афродита НиколоваОмајнина
Aлександар НиколовскиАс во ракавот
Поле со камилица
Страв од вистината
Благојче НиколоскиЦрвени ветрови
Васо НиколоскиПроколнато дрво
Часовничарот
Доситеј ОбрадовиќБасни
Томислав ОсманлиСветилка за Ханука
Климент ОхридскиПофалба на нашиот татко и учител словенски Кирил Филозоф
Кристина ПавлескаЗдобол во злодоба
Тони ПавлескиВо Деницата
Антон Павлович ЧеховВујко Вања
Едночинки
Драгица ПандиловскаСо љубов и мир во новиот милениум
Каде е човекот
Бидејќи бајките имаат среќен крај
На крилјата на љубовта
Случки од животот
Срмените воздишки на љубовта
Антон ПановПечалбари
Сократ ПановскиМакедонки
Снежана ПаноскаПесни од мојата душа
Светлана ПапачекСтрасти
Препород низ бессознание
Душевни болки
Љубов и вера
Женски откровенија
Јован ПарлапановОтаде пеколот
Пред смртта
Белите слонови
Ирена ПарчеклиеваСто грама љубов и двесте грама чувства
Почеток на љубовен заплет
Симона ПаскоскаГорка љубов
Марјан Патлиџанковски 
Ружица ПејовиќСеир
Сеир оннет
Кирил ПејчиновиќУтешение грешним
Огледало
Рената ПенчоваОсцилации
Патот до метаморфозата
Крсте Петков МисирковНеколку зборои за Македонцкијот литературен јазик
За македонцките работи
Петар ПетковскиКратка егзегеза на Господовата молитва „Оче наш“
Свети апостол Павле во Второто мисионерско патување
Кумството во Црквата
Оче наш - Толкување на молитвата
За Божествената литургија (Евхаристија)
Франческо ПетраркаКанционер
Билјана Петревска МалиноваКако Петко не си ги заврши обврските
Петар Петровиќ ЊегошГорски венец
Виолета Петровска ПериќРазминувања
Константин ПетровскиНа пат одам за пат прашам
Филтер Југославија
Браќата на Александар
Вардан
Принцезата Ирина
Филип Тихомир ПетровскиЗа нас
Светот во световите
Филип Петровски 
Наташа ПетроскаКитка надежи
Рада ПетрушеваИ ѓаволот чита пРада
Улогата на тангата...
Ивана ПетрушевскаСеќавања од убавиот Блед
Томислав ПетрушевскиСудбини
Песни за Елизабет
Илија ПетрушевскиКазанова
Анче ПешеваДно
Во трка со времето
До последен здив
Две сонца
Магдалена Полонца КовачБратче за Петар
Лазар Поп ТрајковЛоквата и Вињари
Игор Поп ТрајковЦинцари или уба на мама
Мирисот на љубовта
Песни од смртта и љубовта
Лебедарните гаќички
Печатот на вистината
Стале ПоповНеобично дете
Калеш Анѓа
Крпен живот
Мариовски панаѓур
Дилбер стана
Толе Паша
Доктор Орешкоски
Итар Пејо
Живко А. ПоповскиЦвеќе на мирот
Анте ПоповскиВардар
Ненасловена
Љубопис
Две тишини
Непокор
Зошто зборуваш за умирање
Камена
Глигор ПоповскиБојан
Било едно дете
Маслинови гранчиња
Билјана
Добри мои, добар ден
Владо ПоповскиХристо Матов
Христо Татарчев
Марија Попоска КонескаИдот и супер-егото
Ирена ПостоловаАпотеоза на среќата
Апотеоза на болот
Апотеоза на љубовта
Беатрис ПотерПриказни за деца
Загорка Присаѓанец ТодоровскаНишан за Деспина
Григор ПрличевСердарот
Автобиографија
Скендербег
Наде ПроеваНационалните митови во современа Европа и негирањето на македонскиот идентитет
Александар ПрокопиевГолманот Риско
77 антиупатства за лична употреба
Или
Младиот мајстор на играта
Човекот со четири часовници
Слово за змијата
Пловидба кон југ
Симеон и Ивец
Воајер
Слика-тркало
Ѓорѓија ПулевскиСамовила Македонска
Александар ПушкинЕвгениј Онегин
Сказна за рибарот и рипката
Атанас РаздоловПесни
Марија РаткушиновскаОсцилаторна галаксија
Кочо РацинВо каменоломот
Бели мугри
Михаил РенџовВечната бесконечната
Сонети
Захариј и други раскази
Михаела РжаникоскаШепотот на душата
Никола РистевскиSe гледа сè
Имагинариумот на Доктор Сонѕе
Јагода РистескаБлагодарам што постоиш
Пере РистескиИмпулс
Киро РистовЖелезно време
Татјана РистовскаМојата книга
Мишо РистовскиОд А до Ш
Васе РобевКсантика
Џани Родари 
Марија 'РтоскаВоздишки на срцето
Рабие РушидЕден грст надеж
Umudum bir avuç papatyam
Грст насмевка
Bir Tutam Tebessüm
Жорж СандМалечката Фадета
Бранислав Светозаревиќ ПокорниТетово и Тетовско во Илинденскиот период 1895 - 1905 год
Михајло СвидерскиБело и црвено
Виолета СековскаДамари
Јулијана СекулоскаЉубов
Оливер СерафимовскиИскра
Ја насликав со зборови
Го вдишуваш мојот збор
Вера СимовскаЖиво слово
Чаша полна светлост
Веле СмилевскиПолицајка в кревет
Забранета книга
Век за самување
Димитар СолевЗора зад аголот
Одумирање на државата
Дрен
Синовски татковци
Зима на слободата
Александра СпасевскаКосмогониум
Зоран Спасов SофТибам штркот
Драган Спасов ДацДо 101 и назад
Марија СпасоваТеорија на заговор
Магијата на Атафу
Деница СрбиноскаБој на ѕвездите
Георги СталевГороломник пред својот крст
Рапсодија во сиво
Јас, Деспина Каваја
Хаику Харикири
Хаику - исчанчености
Двобој кај Малиот Поток
Самуил
Пред тројкрсти
Болен Дојчин - Ангелина
Елена СтаменковскаГоспоѓица Кејтсон
Билјана СтанковскаЗамисли желба
Луан СтароваВремето на козите
Атеистички музеј
Патот на јагулите
Ервехе
Тврдина од пепел
Потрага по Елен Лејбовиц
Ирена СтевановскаФениксот на заборавената љубов
Поетска палата
Секогаш верувај
Кралот на Македонија
Дел од нас
Помеѓу мене и Македонија
Влатко СтефановЗбирка мудрости
Горан СтефановскиПриказни од дивиот исток
Трајче СтојановЕгзистенцијалии: џебна философија во стихови
Моника СтојановаБожественото во себе
Танцот на животот
Мирјана СтојановскаЏез во двокреветна соба
Ружица СтојановскаОблечена за љубов
Иванка СтојковаЗемја во срцето
Вљубеник во зборот
Раскрилен Феникс
Големите знаци
Бисерен свет
Глигор СтојковскиЗаборавено око на небото
Завет. Јад
Искрвавени мугри
Љупчо СтојменскиКуршуми низ времето
Крај тешките води
Поле, под него морето
Меѓу двата брега
Вистини и сништа
Снежана СтојчевскаШеќер по подот
Под нулата
Јован СтрезовскиКнига на животот
Ткаеж
Последно прибежиште
Животраг
Злодобро
Свето проклето
Прва Љубов
Јанsа
Дружината Братско стебло
Петар Т. БошковскиНекој ме уми
Вратика
Постела од трње
Соња Таировска ЃурчакПоетска плетенка
Ивона ТалевскаНиз ходникот
Како се збогатив
Вања ТаневскиКрунисувањето на тажната смеа
Молецот и далечната месечина
Драган ТаневскиТака се грми
Нежниот хулиган
Звонко ТанескиНежности без гарантен лист
Ангела ТасевскаКога очите зборуваат
Јовица Тасевски - ЕтернијанСинтакса на светлината
Посоки и огледи
Небесни стражи
Исход
Марк ТвенХаклбери Фин
Том Соер
Ернест Теодор ХофманРомантични приказни
Ахил ТеохаровЗаписи и натписи во манастирот Свети Архангел Михаил во Берово
Црквата Свети Климент Охридски во Торонто
Поимот на љубовта
Црква „Свети Богородица” - Источен петок
Биљана ТодоровскаЗа рамнотежа во светот
Моето второ јас
Зоран ТодоровскиГеорги Поп Христов
Тодор Александров
Петар Шанданов
Гане ТодоровскиПоезија
Снеубавен ден
Спокоен чекор
Во утрините
Тревожни звуци
Апотеоза на делникот
Неволици, неверници, несоници
Божилак
Горчливи голтки непремолк
Стихови од момчешките години
Орач или воин
Секало, кремен и трат
Скопјани
Катерина ТодороскаПетар Чаулев
Лав ТолстојРаскази
Смртта на Иван Илич
Алексеј ТолстојЗлатното клуче
Иван ТочкоБојана и прстенот
Радојка ТрајановаВетришта
Еп на Александар Македонски
Мудрецот
Бесмртност
Македонска Сага
Убавата страна на љубовта
Александар ТрајановскиМитре Панџаров Влашето
Пандо Кљашев Пандето
Сара ТрајковскаЖонглирање со животот во слободен пад
Филип ТрајковскиРепер
Дејан ТрајкоскиВистина, љубов (Рашомонијада)
Душко ТрифуновскиЗа два дена рече „ДА”
Слана
За 30 дена...овојпат
Слана
Александар Трпески 
Во твоја слава
Даниела ТрпчевскаДосие крвна одмазда
Иван ТургеневПрва љубов
Катица ЌулавковаГоло око
Хаику елегии
Балкански парадокси
Времето е жив ѓавол
Црни овци
Кога ни гореше под нозете
Ерато
Македонски искушенија
Жедби
Царски рез - македонски раскази
Исток УлчарСенки низ циркускиот шатор
Интензивен курс по агонија
Јехона ФелекиJeta
Живот
Жаклина Филипова СвеќаровскаИзгубениот албум
Даница ФичорскаТео засекогаш
Лиман Френк БаумВолшебникот од Оз
Црноризец ХрабарЗа буквите
Стојан ХристовНевестата на доселеникот
Ирена ХристоваОд длабочините на моето срце
Розита ХристовскаДвете во мене
10 рани
Лорета ЦамбрцоскаСоништата се реалност во Манчестер
Елизабета Цветановска 
Не ме познаваш
Владимир
Ана ЦветаноскаСтихови за љубовта
Чемерика
Виктор ЦветаноскиДрамата на егејците
Албанците - нивното минато, потеклото и обичаите
Како беа ликвидирани македонските евреи
Македонците крем на бугарското општество
Колку УДБ-а беше нашата судба
Теодора ЦветковиќПовредена
Бранко ЦветкоскиСимеон Радев
Марко ЦепенковСилјан штркот
Басни
Македонка ЧадиноскаПурпурни соништа
Македонски сон
Тодор ЧаловскиЈадро
Тодор ЧепрегановМакедонија низ нишанот на САД и Британија
Британските воени мисии во Македонија (1942-1945)
Велика Британија и Македонија 1944-1945
Велика Британија и Македонија 1941-1945
Никодин ЧернодримскиДневникот на еден сонувач
Десетте балкански проклетства
Војдан ЧернодринскиДухот на слободата
Македонска крвава свадба
Живко ЧингоВљубениот дух
Нова Пасквелија
Пасквелија
Сурати
Гроб за душата
Сребрените снегови
Димитар ЧулевАнатомија на албанско-српскиот антагонизам во Косово
Афродита ЏафериOqean ëndrrash
Океан од соништа
Ставре ЏиковЗавет за Македонија
ГОЦЕ МАКЕДОНСКИ - Борец за слободна и обединета Македонија во Европа без граници
Вистината за Прохор Пчињски
Македонија од Требош до Хаг
Драган Богдановски - државен непријател
Македонија распетие и вознес
Божествена пеперутка
Теон ЏингоНаум Томалевски Лоенгрин
Maрија Џоџа СимонЈазол до срцето
Густав ШвабНајубавите митови
Вилијам ШекспирТимон од Атина
Секое зло за арно
Ричард Трети
Кориолан
Танте за кукуригу
Хамлет
Од влакно ортома
Ромео и Јулија
Со сила убавина не бидува
Кротењето на опаката
Сон на летната ноќ
Комедија на забуни
Веселите жени од Виндзор
Оливера ШирговскаАња
Срце
Скандал
Сиот тој блуз
Љубавни плес
Крилјата на љубовта
Благослови
Љубовен танц
На работ на безнадежноста
Секој збор недоречен
Исповед
Прекрасен странец
Девојчето со стаклени очи
Ацо ШоповСлеј се со тишината
Дрво на ридот
Катерина Шошко 
Катерина ШошковскаКрвава месечина
Јохана ШпириХајди