Автори

Aвтор:
Kнига:

 
Меѓународен поетски фестивал Литературни искри
Езоп Басни
Софокле Антигона
 
Клуб на писатели „Коста Солев Рацин” - ВелесВелешки поетски пулсирања 2015
Horatio Alger JrThe Store Boy
Harriet Beecher StoweUncle Tom’s Cabin
Lewis CarrollAlice in Wonderland
Hans Christian AndersenAndersen’s Fairy Tales
Charles DickensA Christmas Carol
Jack LondonThe Call of the Wild
James Matthew BarriePeter Pan
Robert Michael BallantyneMy Doggie and I
Oscar WildeThe Happy Prince and Other Tales
xxx xxx 
Ѓорѓи АбаџиевИзгрев
Балканските војни и Македонија
Табакерата
Арамиско гнездо
Пустина
Без авторБолен Дојчин
Гилгамеш
Македонски народни песни
Запознавање со Библијата
Фронтот и местата на сеќавање во Република Македонија
Fronti i lindjes vendet përkujtimore në maqedoni
Le front d’orient
Centenaire de la première guerre mondiale LE FRONT D’ORIENT
Непознат АвторНов Завет
Стар Завет
Група авториЏебна историја на македонскиот народ
Творечка ризница
Весела дружина
Распеано славејче
Панонски легенди
Историја на Македонскиот народ
Зошто ја сакам Македонија
Христо Чернопеев
Македонска лирика
Георги Кулишев
Симфонија на срцето
Грчко-Југословенска Федерација
Мали ѕвездички
Антологија на македонската книжевност од IX до XXI век
Востанијата во Македонија
Литературни Искри во Гостивар
Антологија на македонската книжевност во XIX век
Итар Пејо II
Божиќна антологија
Едгар Алан ПоГавранот
Александар АлексовАнгел со скршени крилја
Те љубам - Тоа е вистината
Траги од љубов
Храната е љубов
Малиот Воин
Жонглирање со души
Крадец на воздишки
Прашинки на душа
Андријана АлексовскаНејзиното враќање
Наташа АлексовскаПосилна од судбината
Трепетот на душата
Танц од воздишки
Нада АлексоскаПод сенката на брезата
Веле АлексоскиВо одбрана на македонскиот идентитет
Адријана АнаниеваСрце на тротоарот
Елена АнгеловскаЉубовта на Одеса
Ханс Кристијан АндерсенСказни
Грдото пајче
Стојан АндовКој пат ќе го фатиме 2008
Кој пат ќе го фатиме 2009
Николина Андова ШоповаВолшебната комета
Сашко АндоновРазговор со совеста
Иван Андреевич КриловБасни
Јасна АндреевскаПламени
Малото моливче
Горан АнчевскиСветлина во зеницата
Вечен огин
Душата на цветот
Горјан АревскиЦрно пораѓање
Блаже АризановЧовекот после мостот
Маја АрминовскаМелени бисери
Прозни молитви
Во центарот на мојата душа
Тивко се палат розите
Третото што нè спојува
Гласот на еден ангел
Скршена вистина за една птица
Најголемото искушение на Дева Марија
Мудрости на животот
Душа раслечена врз хартија
Пеплосана
Sвонец на душата
Песни за деца
Сонот на малата пеперутка
Самоодбрана на душата
Ана АрнаудоваГнев
Стојан АрсиќПоследната алка
Крстопат на умот
Раскрилени пораки
Ќорсокак
Гласот на потсвеста
Грст љубов
Лила АрсоваПриказни крај Воденичните камења
Сончевата трпеза
Адријан АрсовскиПарасурди
Сања АтанасовскаТапија од животот
Инџи АхмедBenim içimdeki öteki ben
Во мене другата јас
Стефанија АцевскаАнастасија
Виолета АчкоскаСлавејко Арсов
Георги Баждаров
Елизабета БаковскаНа пат кон Дамаск
Катерина БатаклиеваМижитатара
Жан Батист Поклен МолиерТартиф
Димитар БашевскиБунар
Братот
Мајсторот
Прозорци
Жозеф БедјеТристан и Изолда
Бенита Белешкова 
Ирена БелешковскаТопли одрони
Адна БилаловиќНемата принцеза
Beleg iz prošlosti
Nijema princeza
Крсте БитоскиСолунските атентати 1903
Аница БлажевскаЖега
Елена БогдановскаСонувалка
Димитар БогоевскиПесни
Шарл БодлерЦвеќињата на злото
Јасмина БојковскаФиктивни запознавања и разделби
Генади БолиновскиАкрослов
Растење
Јас и песната
Лирски трепети
Игра на прозорец
Мите сонува
Лузни на заборавот
Триптихон
Теодора БоцевскаЧувар на моето срце
Љубовна дестинација
Јован БошковскиБегалци
Румена БужаровскаЧкртки
Алекс БукарскиЛуѓе на кои не им се отвора падобранот
Никола ВапцаровДеветтиот бран
Моторни песни
Николај Василевич ГогољРевизор
Александра ВелиноваОд дното на душата
Елена ВелјановскаКурвите на ѓаволот
Дејан ВелкоскиГрабежот
Последниот македонски хакер
Виктор ВенецЗоки Коки
Жил ВернДваесет илјади милји под морето
Пат околу светот за 80 дена
Видое ВидичевскиВие
Јохан Волфганг ГетеСтрадањата на младиот Вертер
Петру ВулканВлаинката
Соња ГавриловаНадеж
Ева ГеоргиеваОд Марс до Март
Бистра ГеоргиеваПриказна за Ото, Ото и Ото
Оливија ГеоргиевскаРаѓање пена
Ташко ГеоргиевскиЦрно семе
Сотир ГеоргиевскиПреведена тишина
Прашина и песок
Јована ГерасимовскаЧекајќи го Супермен
Лепа ГештаковскаСветлина во темнината
Аполон ГилевскиСонот на жолтата пеперуга
Паскал ГилевскиАнгели на прогонството
Џорџ Гордон БајронСтранствувањето на Чајлд Харолд
Максим ГоркиРаскази
Гордана Гоце БалескаТрепери срцето мое
Маја ГоческаИмен
Тивки осцилации
Косара ГочковаСончев рид
Браќа ГримСнежана
Сказни
Симона Груевска МаџоскаТажното змејче
Петко ДабескиСноп параболи
Четврта координата
Слободен удар
Невестински ковчег
Третиот потег
Надвор од опитот
Параболи
Лидија ДавидовскаВо името на спекулацијата
Non exitus
Тенки патеки
Ристо ДавчевскиРастумбана дивина
Сонети за мама
Авантурите на Дедо Мраз
Кралемарковци
Оноре де БалзакШагринска кожа
Жан де ЛафонтенБасни
Антоан де Сент ЕгзипериМалиот принц
Даниел ДефоРобинзон Крусо
Чарлс ДикенсОливер Твист
Василе ДимескиСедмиот ден
Катерина Димитриевска - АрсеновскаУкраден простор
Наташа Димитриевска КривошеевЛаса
Девојко мала
Илко ДимитриескиПатешествие
Охридска идила
Аксиј
Астеропај
Тасот на спасот
Василка ДимитровскаАрхеолошки дневник
Љупчо ДимитровскиБезбели, на небо ветер фрла длабок здив
 
Биљана ДимкоДами и господа гологлави
Лидија ДимковскаИдеална тежина
рН неутрална за животот и смртта
Нобел против Нобел
Филип ДимкоскиБожилак на исконот
Петре ДимовскиИзгубен пат
Потрага по корените
Свртени огледала
Александар Димовски 
Лилјана ДирјанТешка свила
Жива мера
Александра ДоневаОсумнаесет рози за твоите години
Оливера ДоневскаЖената со скршено крило
Битолчанката
Цутот на црешите
Сама до врвот
Оливера ДоцевскаИлузија за сон
Портокалова
Филип Дракалски 
Симон ДракулАпостол војводата
Жедна месечина
Белата долина
Кобно место
Студии за македонското историско минато
Полноќна чета
Ратко ДуевЅевс и Дионис
Музиката во микенскиот свет и Хомер
Дејан ДуковскиЕдночинки
Друга страна
Балканска 3а-II
Силјан штркот шанца
Буре барут
Последниот балкански вампир
Балканот не е мртов
Џинот и седумте џуџиња
Изгубени Германци
Утерус
Дракула
Празен град
ММЕ
Душка Дуња ГиевскаТраги во бестрага
Зорица ЃеорѓиевскаЖивотот од една слива
Седум години
Реката Колумбија
Семејството
Христина ЃоргиевскаCheck in
Ванчо ЃорѓиевАндон Јанев - Ќосето
Анастас Лозанчев
Трајко Китанчев
Апостол Петков
Александра ЃорѓиеваЉубов на прв поглед
А сите го сакаа
Славе Ѓорѓо ДимоскиМерач на зборовите
Студен порив
Предмети и аргументи
Темно место
Форми на страста
Спореден пат
Проект
Гравири
Последните ракописи
Богомил ЃузелАлхемиска ружа
Медовина
Мироносници
Пимен ЕвропскиШто напишав, напишав
Хајди ЕлзесерБелиот јоргован
Акиле ЕминоваТанцот на душата
Аманет
Готхолд Ефраим ЛесингБасни
Миа ЕфремоваШолја со млеко и морал
Очен Капак
Наде ЕфремоваРаѓањето на песната
Никола ЖежовВасил Чакаларов
Мише Развигоров
Рајко ЖинзифовКрвава Кошула
Песни
Неџати ЗекиријаОрхан
Мануела ЗлатковаМи падна ѕвездата од чело
Ивана Иванова КангоЧитај ми ги мислите
Знаеш ли да љубиш
Патот до ѕвездите
Ќерката на РА
Срѓан ИвановиќКрвава уметност
Србо ИвановскиМаѓепсан патник
Елена
Посегање по чудесното
Синот
Жената на белогардеецот
Желките од рајската градина
Летот на Загорка Пеперутката
Црниот камен
Мартин Нуната
Јовица ИвановскиЗошто мене ваков џигер
Три напред три назад
Васил ИвановскиЗошто ние Македонците сме одделна нација
Виктор ИгоГаврош
Вања Изова ВелеваЖената и каменот
Бездна угоре
Плач во кутија
Никола ИлијовскиВрати во времето
Даниела ИлијоскаСталагмитска солза
Васил ИљоскиОкрвавен камен
Млади синови
Бегалка
Свадба
Чест
Чорбаџи Теодос
Илина ЈакимовскаБендот на Петко
Сонце во тегла
Најважната игра
Душица Јакимовска - Димовска 
Јована ЈаневскаМалата музичка кутија
Дете на болнички круг
Славко ЈаневскиЗабранета одаја
Кловнови и луѓе
Пупи Паф во Шумшул град
Сенката на Карамба Барамба
Најголемиот континент
Улица
Месечар
Пупи Паф
Песни
Милиони џинои
Оковано јаболко
Горчливи легенди
Тврдоглави
Омарнини
Шеќерна приказна
Анде ЈанковПогрешен избор
Симеон ЈанковБезимена
Андреј ЈанковЈазикот на срцето
Горан ЈанкуловскиДвоглед
Проклетници
Стихија
Бог да ги бие кучињата касапски
Родна ЈанчеваНа брегот на Еуфрат
Детето со променет идентитет
Тихомир ЈанчовскиОбични зборови
Ристо ЈачевСкопје позлатено од љубов
Редење на времето
Помнам
Вакафска земја
Белиот светец
Синот на свештеникот
Кукла
Вечерни ветрови
Јаков
Лидија ЈеремиќДарагаја
Низ танцот на љубовта
Чудотворен колаж
Лулка на срцето
Дали епопеја за болката
Мила ЈовановиќŠah - mat, ljubavi moja - Gigantea i Krompir
Шах - мат љубов моја - Гигантеа и Компирот
Јован Јовановиќ - ЗмајПесни
Далибор ЈовановскиЉубомир Милетич
Мето ЈовановскиЛуман арамијата
Будалетинки
Продавница за љубопитните
Балканска книга на умрените
Крстот камбаната знамето
Човекот во сина облека
Сечко Секула
Писма до саканата
Земја и тегоба
Раскази
Зборовник по брајчински
Симона ЈованоскаБесконечни луѓе
Јас, другите
Божидар ЈовиќРасцутување
Наставникот е носител на промените
Белата бреза
Младите и демократијата
Животна посветеност
Современо училиште
Ненад ЈолдескиШтамата на Енхалон
Весна Јордановска ТасевскаПесни за три времиња
Коичиро ЈошидаТројната Лотос Сутра
Будизам за денешно време
Водич кон Лотос Сутрата
Ацо КарамановПесни
Игор КаранфиловскиЖив сон, убав цвет!
Емилија КарафилоскаТочка на агонија
Зоран КардулаБеше еднаш една убава земја на брдовитиот Балкан
Луис КаролАлиса во земјата на чудата
Иван КатарџиевМакедонската политичка емиграција по втората светска војна
Трајче КацаровКалендар за годините што поминале
Татко и отец
Срѓан КеримНеоткриен свет
Потрага по подобар свет
Никола КирковПатувања
Јане КировОдблесокот во нејзините очи
Никола Киров МајскиЛимон и јајца
Ленче КитановаПриказни на една младост
На заминување
Виолета КлинчароваКрик и душа
Панче КовачовскиИмагинариум
Цветанка КолеваЛадно кафе
Карло КолодиПинокио
Блаже КонескиГладна кокошка просо сонуе
Од борбата
Песни
Константин КонстантеАјдутите од Пинд
Пјер КорнејСид
Вероника КостадиноваЗборот во тесен чевел
Ѓургица КостадиновскаСказните на романтичните патници
Злосторство и вазна
Зоран КостескиЧудесната Белица
Кристина Костовска 
Верче КоцеваМалата бела зграда
Гордана КоцеваПриказни од животот
Песната на душата
Јордан КоцевскиПрозорецот
Огнен КоцевскиЧетирите реки на Мишима
Соња КрамарскаКонфликтот 2001
Ристо КрлеПарите се отепувачка
Милиони маченици
Антица
Јулија КрстевскаМолчаливи грутки
Незбиднини
Христијан КрстевскиАлтер его
Придушен сјај
Заробениот крал
Заблуда
Дејан КрстескиЛуѓе без лице
Поглед кон небото
Јоаким КрчовскиСлово исказаное заради умирание
Александар КујунџискиГулаби над Фуџи
Гнездо од бетон
Жарко КујунџискиТрета врата
Ендрју, љубов и други непогоди
Девиците од исток сонуваат секс и/ли љубов
13
Ристо ЛазаровСветилничар
Сонот на коалата
Кревалка
Ситночекорка
Грозен кикот
Капки кисела вистина
Јана
Среде
Ноќна птица во паркот
Одвајнадежна
Точка на вриење
Лазар ЛазаровМакедонија во француската политика на Балканот 1944-1957
Ермис ЛафазановскиКога во Скопје ги беа измислиле чадорите
Благородник
Опишувач
Дарко ЛешоскиТурбо дионис
Милош ЛиндроОсновите на небото
Игор ЛозаноскиТака дуваше ветерот-Барок и романтизам
Ќе биде подобро
Црната жена
Едноок
Нецензурирана
Џек ЛондонПовикот на дивината
Маја ЛостоваНеправда
Роберт Луис СтивенсонОстровот со скриеното богатство
Ѓорѓи ЛумбуровскиСудбини
Тит Макциум ПлаутСкржавец
Гордана МалешевиќDo poslednjeg daha
До последниот здив
Марија МарковскаБарајќи се себеси
Марија МарковскаРајска љубов
Виолинистката и ветеринарот
Стефан МарковскиСиво сјаат вселените
Продавачот на ветар и магла и други приказни
Еднонасочно
За некои спомени од онаа некогашност
In Nomine
Венко МарковскиРобии
Народни бигори
На исток
Огинот
Марта МаркоскаСите притоки се слеваат во моето корито
Вител во Витлеем
Хипер Хипотези
Александар МаркоскиЧовекот кој стана феникс
Трајан МартиноскиГоворот на цвеќето
Петнаесет пеења за карванот на цвеќето на мирот
Јована МатевскаПисмата во библиотеката
Тамбовските снегови
Матеја МатевскиДождови
Липа
Мртвица
Завевање
Никола МаџировИзбор поезија
Преместен камен
Кристина МерклерГорчливи години
Џејмс Метју БариПетар Пан
Томе МешковскиЛошиот пат
Марина МијаковскаПсихоаналитичка алхемија од страсти
Трајан МијалчевЖивотно патешествие на фамилијата Мијалчеви
Константин МиладиновПесни
Браќа МиладиновциЗборникот на Миладиновци
Миланчо МиленкоскиV.I.T.R.I.O.L.
Ленче МилошевскаТри жени во три слики
Блаже МиневскиТребаше да се сликаме пред да се замразиме
Сезона на глуварките
Вистински настан
Михајло МиноскиМинчо Фотев и НОД на македонскиот народ од егејска Македонија (1941-1949)
Ѓорче Петров
Пере Тошев
Петар Ацев
Јован МиноскиАлександрија
Грст дожденица
Бистрица МиркуловскаСонувалка сум
Низ песна да ти кажам
Цвеќе на мирот
Нишан ти пратив
Цвеќенца
Запрено време
Лапидариум
Градинче
Молика пелистерска
Клучарчиња
Тополите на крајот од дедовата ливада
Далечни проблесоци
Милчо МисоскиЧекајќи го ангелот
Записки
Викторија МитевскаПесни за мали и големи
Николинка МитреваОти Авертим
Дарко МитревскиБед инглиш
Славица МитровскаДајре на судбината
Зоран МихајловКол(ум)нарница
Анимална анимација
Доживувањата на војникот Митре
Мали сказни не баш мазни
Мисловник
Јагода Михајловска ГеоргиеваЈас - момчето молња
Игбал, мојата тајна
Драги МихајловскиРаскази од шести кат
Мојот Скендербеј
Горан МихајловскиСакам да кажам 1993
Сакам да кажам 1999
Сакам да кажам 2000
Сакам да кажам 1991
Сакам да кажам 1992
Сакам да кажам 1994
Сакам да кажам 1995
Сакам да кажам 2002
Сакам да кажам 2003
Сакам да кажам 1996
Сакам да кажам 2005
Сакам да кажам 2004
Сакам да кажам 1998
Сакам да кажам 2006
Сакам да кажам 2007
Сакам да кажам 2008
Сакам да кажам 2009
Сакам да кажам 2010
Ана МихајлоскаРесторанот на Кормораните
Маја МојсоваСе смееме низ разговорите на ѕвездите
Потоци. Стапки
Внесување
Васил МукаетовШто е, што не е
По зелени раеви - слезови и чаеви
Децата можат сè
Ти реков, ми рече
Ај погоди
Поглед со двоглед
Да нацртаме другар
Кој кого расте... Пораснавме сите
Ние, дома...
Драгица НајческаНеобјавени раскази
Крстопати
Пеперуга со натопени крилја
Раскази за деца
Друга мајка
Омраза - длабоко
Доживотна јамка
Неспокој
Вратете ми го сонот
Петре НаковскиИ каменот е земја
Постела на чемерните
Големата удолница
На пат со времето
Големата измама
Сашко НасевПрирачник за самоуништување
Магдо љубов моја
Грев или шприцер
Чија си
Коста е наш
Така било пишано
Либрето Вагнер
Иле НаумовБоемска рапсодија во црно
Маринко НаумовКромијански приказни
Наталија НаумовскаЗаписите за Џозефина
Приказни за добра ноќ
Љубовни звуци и поетски шепотења
Патувањата на големиот ветер
Олга НаумовскаПеснички за душа
Весели штурци
Касијана
Поетски блесок
Љубовни акорди
Православна светлина
Фросина НаумовскаНиска латентна револуција
Егзодус
Лазо НаумовскиГо сакате ли Дебиси
Поштенска картичка од Шангај
Од новинарскиот бележник
До пеколот и назад
Наташа НаумоскаБожествени капки роса
Моменти
Азбучен именик
Петтото годишно време
Нарцисоидниот нарцис
Коле НеделковскиПесни
Миле НеделкоскиПотковица на смртта и надежта
Пандур
Еротикон
Никјо НиваноПобогат живот
Ванчо НиколескиМое село
Волшебното самарче
Мице
Правдољуб НиколиќЖивот посветен на музиката
Јордан НиколовИграчките на Др. Бре
Валентина НиколоваКафе на босански начин
Оливера НиколоваЗбогум, Вано, Ванке...
Соња НиколоваМетодија Шаторов-Шарло
Афродита НиколоваОмајнина
Aлександар НиколовскиАс во ракавот
Поле со камилица
Страв од вистината
Благојче НиколоскиЦрвени ветрови
Васо НиколоскиПроколнато дрво
Часовничарот
Доситеј ОбрадовиќБасни
Томислав ОсманлиСветилка за Ханука
Климент ОхридскиПофалба на нашиот татко и учител словенски Кирил Филозоф
Кристина ПавлескаЗдобол во злодоба
Тони ПавлескиВо Деницата
Антон Павлович ЧеховВујко Вања
Едночинки
Драгица ПандиловскаСо љубов и мир во новиот милениум
Каде е човекот
Бидејќи бајките имаат среќен крај
На крилјата на љубовта
Случки од животот
Срмените воздишки на љубовта
Антон ПановПечалбари
Сократ ПановскиМакедонки
Снежана ПаноскаПесни од мојата душа
Светлана ПапачекСтрасти
Препород низ бессознание
Ирена ПарчеклиеваСто грама љубов и двесте грама чувства
Почеток на љубовен заплет
Симона ПаскоскаГорка љубов
Ружица ПејовиќСеир
Сеир оннет
Кирил ПејчиновиќУтешение грешним
Огледало
Рената ПенчоваОсцилации
Патот до метаморфозата
Крсте Петков МисирковНеколку зборои за Македонцкијот литературен јазик
За македонцките работи
Петар ПетковскиСвети апостол Павле во Второто мисионерско патување
Кратка егзегеза на Господовата молитва „Оче наш“
Кумството во Црквата
Оче наш - Толкување на молитвата
За Божествената литургија (Евхаристија)
Франческо ПетраркаКанционер
Билјана Петревска МалиноваКако Петко не си ги заврши обврските
Петар Петровиќ ЊегошГорски венец
Виолета Петровска ПериќРазминувања
Константин ПетровскиНа пат одам за пат прашам
Филтер Југославија
Браќата на Александар
Вардан
Принцезата Ирина
Филип Тихомир ПетровскиЗа нас
Светот во световите
Филип Петровски 
Наташа ПетроскаКитка надежи
Рада ПетрушеваИ ѓаволот чита пРада
Улогата на тангата...
Ивана ПетрушевскаСеќавања од убавиот Блед
Томислав ПетрушевскиПесни за Елизабет
Судбини
Илија ПетрушевскиКазанова
Анче ПешеваДно
Во трка со времето
Магдалена Полонца КовачБратче за Петар
Игор Поп ТрајковЦинцари или уба на мама
Мирисот на љубовта
Песни од смртта и љубовта
Лебедарните гаќички
Печатот на вистината
Лазар Поп ТрајковЛоквата и Вињари
Стале ПоповНеобично дете
Калеш Анѓа
Крпен живот
Мариовски панаѓур
Дилбер стана
Толе Паша
Доктор Орешкоски
Итар Пејо
Живко А. ПоповскиЦвеќе на мирот
Анте ПоповскиВардар
Ненасловена
Љубопис
Две тишини
Непокор
Зошто зборуваш за умирање
Глигор ПоповскиБојан
Било едно дете
Маслинови гранчиња
Билјана
Добри мои, добар ден
Владо ПоповскиХристо Матов
Христо Татарчев
Марија Попоска КонескаИдот и супер-егото
Ирена ПостоловаАпотеоза на болот
Апотеоза на среќата
Беатрис ПотерПриказни за деца
Григор ПрличевАвтобиографија
Скендербег
Сердарот
Наде ПроеваНационалните митови во современа Европа и негирањето на македонскиот идентитет
Александар ПрокопиевГолманот Риско
77 антиупатства за лична употреба
Или
Младиот мајстор на играта
Човекот со четири часовници
Слово за змијата
Пловидба кон југ
Симеон и Ивец
Воајер
Слика-тркало
Ѓорѓија ПулевскиСамовила Македонска
Александар ПушкинЕвгениј Онегин
Сказна за рибарот и рипката
Атанас РаздоловПесни
Марија РаткушиновскаОсцилаторна галаксија
Кочо РацинБели мугри
Во каменоломот
Михаил РенџовСонети
Захариј и други раскази
Никола РистевскиSe гледа сè
Имагинариумот на Доктор Сонѕе
Јагода РистескаБлагодарам што постоиш
Пере РистескиИмпулс
Киро РистовЖелезно време
Васе РобевКсантика
Џани Родари 
Марија 'РтоскаВоздишки на срцето
Рабие РушидЕден грст надеж
Umudum bir avuç papatyam
Bir Tutam Tebessüm
Жорж СандМалечката Фадета
Бранислав Светозаревиќ ПокорниТетово и Тетовско во Илинденскиот период 1895 - 1905 год
Михајло СвидерскиБело и црвено
Виолета СековскаДамари
Оливер СерафимовскиЈа насликав со зборови
Го вдишуваш мојот збор
Вера СимовскаЖиво слово
Чаша полна светлост
Веле СмилевскиПолицајка в кревет
Забранета книга
Век за самување
Димитар СолевОдумирање на државата
Синовски татковци
Дрен
Зима на слободата
Александра СпасевскаКосмогониум
Зоран Спасов SофТибам штркот
Драган Спасов ДацДо 101 и назад
Марија СпасоваМагијата на Атафу
Деница СрбиноскаБој на ѕвездите
Георги СталевГороломник пред својот крст
Рапсодија во сиво
Јас, Деспина Каваја
Хаику Харикири
Хаику - исчанчености
Двобој кај Малиот Поток
Самуил
Пред тројкрсти
Болен Дојчин - Ангелина
Билјана СтанковскаЗамисли желба
Луан СтароваВремето на козите
Атеистички музеј
Патот на јагулите
Ервехе
Тврдина од пепел
Потрага по Елен Лејбовиц
Ирена СтевановскаФениксот на заборавената љубов
Поетска палата
Секогаш верувај
Кралот на Македонија
Дел од нас
Помеѓу мене и Македонија
Горан СтефановскиПриказни од дивиот исток
Трајче СтојановЕгзистенцијалии: џебна философија во стихови
Моника СтојановаБожественото во себе
Танцот на животот
Мирјана СтојановскаЏез во двокреветна соба
Ружица СтојановскаОблечена за љубов
Иванка СтојковаРаскрилен Феникс
Земја во срцето
Вљубеник во зборот
Големите знаци
Бисерен свет
Глигор СтојковскиЗаборавено око на небото
Искрвавени мугри
Завет. Јад
Љупчо СтојменскиКуршуми низ времето
Поле, под него морето
Меѓу двата брега
Крај тешките води
Вистини и сништа
Снежана СтојчевскаШеќер по подот
Под нулата
Јован СтрезовскиТкаеж
Последно прибежиште
Книга на животот
Животраг
Злодобро
Свето проклето
Прва Љубов
Јанsа
Дружината Братско стебло
Петар Т. БошковскиНекој ме уми
Вратика
Постела од трње
Соња Таировска ЃурчакПоетска плетенка
Ивона ТалевскаКако се збогатив
Низ ходникот
Вања ТаневскиКрунисувањето на тажната смеа
Молецот и далечната месечина
Драган ТаневскиТака се грми
Нежниот хулиган
Звонко ТанескиНежности без гарантен лист
Ангела ТасевскаКога очите зборуваат
Јовица Тасевски - ЕтернијанСинтакса на светлината
Посоки и огледи
Небесни стражи
Исход
Марк ТвенХаклбери Фин
Том Соер
Ернест Теодор ХофманРомантични приказни
Ахил ТеохаровЗаписи и натписи во манастирот „Свети Архангел Михаил” во Берово
Црква „Свети Богородица” - Источен петок
Поимот на љубовта
Биљана ТодоровскаМоето второ јас
За рамнотежа во светот
Гане ТодоровскиПоезија
Спокоен чекор
Скопјани
Во утрините
Тревожни звуци
Апотеоза на делникот
Неволици, неверници, несоници
Снеубавен ден
Стихови од момчешките години
Божилак
Горчливи голтки непремолк
Орач или воин
Секало, кремен и трат
Зоран ТодоровскиГеорги Поп Христов
Тодор Александров
Петар Шанданов
Катерина ТодороскаПетар Чаулев
Алексеј ТолстојЗлатното клуче
Лав ТолстојРаскази
Смртта на Иван Илич
Иван ТочкоБојана и прстенот
Радојка ТрајановаВетришта
Еп на Александар Македонски
Мудрецот
Бесмртност
Македонска Сага
Убавата страна на љубовта
Александар ТрајановскиМитре Панџаров Влашето
Пандо Кљашев Пандето
Сара ТрајковскаЖонглирање со животот во слободен пад
Филип ТрајковскиРепер
Дејан ТрајкоскиВистина, љубов (Рашомонијада)
Душко ТрифуновскиЗа два дена рече „ДА”
Слана
Александар Трпески 
Во твоја слава
Даниела ТрпчевскаДосие крвна одмазда
Иван ТургеневПрва љубов
Катица ЌулавковаГоло око
Хаику елегии
Балкански парадокси
Времето е жив ѓавол
Црни овци
Кога ни гореше под нозете
Ерато
Македонски искушенија
Жедби
Царски рез - македонски раскази
Исток УлчарСенки низ циркускиот шатор
Интензивен курс по агонија
Јехона ФелекиJeta
Живот
Жаклина Филипова СвеќаровскаИзгубениот албум
Лиман Френк БаумВолшебникот од Оз
Црноризец ХрабарЗа буквите
Стојан ХристовНевестата на доселеникот
Ирена ХристоваОд длабочините на моето срце
Розита ХристовскаДвете во мене
10 рани
Лорета ЦамбрцоскаСоништата се реалност во Манчестер
Елизабета Цветановска 
Владимир
Не ме познаваш
Ана ЦветаноскаСтихови за љубовта
Чемерика
Виктор ЦветаноскиДрамата на егејците
Албанците - нивното минато, потеклото и обичаите
Како беа ликвидирани македонските евреи
Македонците крем на бугарското општество
Колку УДБ-а беше нашата судба
Теодора ЦветковиќПовредена
Бранко ЦветкоскиСимеон Радев
Марко ЦепенковСилјан штркот
Басни
Македонка ЧадиноскаМакедонски сон
Пурпурни соништа
Тодор ЧаловскиЈадро
Тодор ЧепрегановМакедонија низ нишанот на САД и Британија
Британските воени мисии во Македонија (1942-1945)
Велика Британија и Македонија 1944-1945
Велика Британија и Македонија 1941-1945
Никодин ЧернодримскиДесетте балкански проклетства
Дневникот на еден сонувач
Војдан ЧернодринскиДухот на слободата
Живко ЧингоВљубениот дух
Нова Пасквелија
Пасквелија
Сурати
Гроб за душата
Сребрените снегови
Димитар ЧулевАнатомија на албанско-српскиот антагонизам во Косово
Афродита ЏафериOqean ëndrrash
Ставре ЏиковЗавет за Македонија
ГОЦЕ МАКЕДОНСКИ - Борец за слободна и обединета Македонија во Европа без граници
Вистината за Прохор Пчињски
Македонија од Требош до Хаг
Драган Богдановски - државен непријател
Божествена пеперутка
Сага за македонските воени пилоти
Теон ЏингоНаум Томалевски Лоенгрин
Maрија Џоџа СимонЈазол до срцето
Густав ШвабНајубавите митови
Вилијам ШекспирРичард Трети
Од влакно ортома
Тимон од Атина
Секое зло за арно
Хамлет
Ромео и Јулија
Со сила убавина не бидува
Кротењето на опаката
Комедија на забуни
Веселите жени од Виндзор
Кориолан
Танте за кукуригу
Сон на летната ноќ
Оливера ШирговскаСкандал
Сиот тој блуз
Ања
Срце
Ацо ШоповСлеј се со тишината
Дрво на ридот
Катерина Шошко 
Катерина ШошковскаКрвава месечина
Јохана ШпириХајди